lördag 21 augusti 2010

Tjörn Runt

Vädergudarna var inte med Gemini denna dag, det var lovat SW frisk till hård vind varvid vi beslöt att byta genuan mot focken, vi närmare efteranalys borde vi kanske behållt genuan och revat storen istället.
Vi gjorde en helt ok start och med torsdagens erfarenheter i bagaget valde vi gå ost om Brattön trotts att vi vet att det alltid lönar sig att gå nära Tjörn landet vid SW vind men kanske inte denna gången resonerade vi.
Sagt och gjort så efter vinterholmarna gick vi in mot Tjörn sidan och kunde konstatera att startgrupp 5 redan var i kapp så var den dagen nästan förstörd. Kryssen var tyff i mitten med vindar upp mot 10 m/s som senare avtog ner mot 7-8 och vred lite mer mot väst vilket innebar att det inte gick att köra spinnaker förän efter Skärhamn. Vid Dyrön small det till och uthalet hade nu gett upp så lite mekande så kunde vi sträcka storen hjälpligt igen och jag som funderat i flera år på och byta ut wierarna i bommen kommer nu få göra det. Vi rundade klädesholmen och låg bredsida en J80 genom "djävulshålet" och genom Hjärterösund. Nu hade vi Expressen Svetsbolaget från startgrupp 8 brevid oss och kunde konstatera att vi inte skulle göra något topp placering men det viste vi ju redan. Spinnakern åkte upp strax innan Kyrkesund och bb blocket till spinnakern gick i flisor så gaien fastnade och det gick inte mer att justera spinnakern i lovart. spinnakerstrumpan drogs ner och nytt block och gai plockades fram och vi satte blåsan vid Vannholmarna igen, nu gick vinden upp mot 11-12 m/s och vi började vobbla lätt beslut togs att hala Spinnakern innan Kälkerön och det var nog ett bra beslut för nu började båtarna runt omkring oss att brouscha.

Foto: Pontus Caspersson
Problemen tog dock inte slut för oss och efter gippen vid Fjordebåden fstnade först lä (som blev lovart) backstaget i nedre spridaren ja jäklar vilken tur att spinnakern låg i förpiken, vi fick loss och kunde sätta backstaget fast då fastnade andra backstaget i bommen och vi kunde inte gippa mer utan att gå upp mot vind.
Vi trodde att vi skulle klara ålet utan gipp och alla gick ju i ungefär samma fart så vi ansåg att det inte skulle vara någon fara för sb båtar nu när vi tuffade på i bb. Helt plötsligt kommer det en J80 planandes för sb mot oss och dom skrek STYBORD det gick så j fort att vi inte hann slå runt eller gå bakom och vi kunde ju inte gippa för då hade vi mastat av och det ville vi inte. Vi skrek att vi inte kunde och försökte peka på vårt problem och grabbarna gippade och det tackar vi dem för. Vi snackades vid efter målgång och det var inga hard feelings, justa seglare gillar vi.
Vi klarade precis målgången innan en Bavaria 30! och utan gipp och kunde gå upp mot vinden och fixa backstaget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar